Caută
  • Andreescu Alexandru

Bazele expuneriiExpunerea unei fotografii

Determina cat de luminoasa sau intunecata este o fotografie. Acesti doi factori poti fi controlati de trei parametri:

  1. Apertura

  2. ISO

  3. Viteza obturatorului

Care formeaza cercul expunerii, fiind corelati.

Aceasta tema este foarte importanta pentru ca te ajuta sa intelegi cum sa manevrezi camera mai bine si cum sa o reglezi in functie de locul in care te afli, daca esti intr-o incapere cu putina lumina, sau cu lumina naturala.

Orice camera DSLR este capabila sa masoare lumina din locatia unde te afli si iti va spune daca este suficienta pentru a realiza imaginea respectiva, daca nu este suficienta nici nu te va lasa sa faci poza, iti va aparea in cel mai rau caz o avertizare pe rosu ca nu ai suficienta lumina si te obliga sa deschizi blitzul sau sa atasezi unul exterior. In aceasta directia camera ne ajuta foarte mult.

Insa daca folosesti o camera compacta putin mai veche probabil nu va fi capabila sa ofere aceasta precizie, desi mai nou si telefonul smartphone cand vrei sa faci o poza te avertizeaza ca lumina este insuficienta si trebuie sa folosesti blitzul. Ce vreau sa zic cu asta, este faptul ca tehnologia moderna iti usureaza foarte mult munca manuala.

Daca nu ai inteles stai linistit ca expic inca odata pas cu pas, deci:

  • Camera masoara cata lumina exista, cu ajutorul fotometrului

  • Cu aceasta masuratoare noi ajustam cata lumina trece prin obiectiv prin apertura

  • Dupa care modificam timpul in care lumina va intra in senzor cu timpul se expunere

  • Si ajustam ce cantitate de lumina este capabila sa absoarba senzorul modificand sensibilitatea lui prin ISO

1.Expunerea. Cum fac o expunere corecta?

Expunerea poate delimita o fotografie de o simpla poza si ii poate schimba in totalitate aspectul. In cazul in care detii un aparat de fotografiat DSLR sau un bridge si alegi sa fotografiezi pe modul manual, expunerea o poti realiza destul de usor insa compensarea acesteia poate imbunatati semnificativ rezultatul. Astfel, in cazul in care fotografiezi subiecte in locuri cu lumina slaba, si alegi sa fotografiezi manual, cel mai bine este sa urmaresti expometrul aparatului care este reprezentat de o linie grada, expunerea corecta fiind evidenttita de punctul “O”.

Daca expunerea va fi corecta, nu vei avea zone arse, pentru imbunatatirea acestuia este recomandata supraexpunerea usoara cu 1/3 sau 2/3 trepte, obtinand o fotografie mult mai placuta. Oricum inainte de toate trebuie sa testezi, faci o poza, dupa care te uiti sa vezi daca expunerea este corecta. Daca esti la inceput iti va fi putin mai greu sa reglezi expunerea la un aparat DSLR insa cu cat practici mai mult cu atat iti va fi mai usor sa reglezi camera.

De asemenea modul in care reglezi expunerea poate schimba si nivelul culorilor din fotografie, subexpunerea inchizand toate nunatele, supraexpunerea marindu-le saturatia dar si contrastul. In cazul in care doresti sa subexpui intentionat o fotografie trebuie sa ti cont de zgomot, deoarece acesta se va accentua fiind invers proprotional cu intensitatea luminii din cadru.

7 afișare

© 2023 by JACK BANKS PHOTOGRAPHY. Proudly created with Wix.com

  • Twitter Clean
  • Flickr Clean
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now